Jag har varit involverad i över trettitalet oilka bokproduktioner och här hittar ni de som jag har givit ut på mitt eget förlag men även samproduktioner.
Den här boken är ingen vanlig kokbok. Den berättar osminkat om fredskockarnas vedermödor och äventyr genom fem decennier. Den bjuder både på annorlunda upplevelser och läckra recept. Allt summerat av två som själva njutit maten och lagt på ett par kilo i missionen.
Förresten, så måste det inte vara pungråtta. Det går lika bra med fläskkarré.
Eskilstunaån är det blå band som i ett evigt flöde förbinder Hjälmaren med Mälaren. Från logistisk synpunkt under medeltiden, via industriutveckling och livligt sjöfartsväsen har Eskilstunaån historiskt varit stadens främsta tillgång.
Efter att bilismen och järnvägstransporterna tog över upphörde båttrafiken på ån. Vattenleden genom staden blev ett hinder, en barriär. Låga, fasta broar byggdes. Industristaden Eskilstuna behövde inte längre vattnets kraft och vände ryggen mot årummet.
Men så kommer en ny vår. 50 år efter 1960-talets nedprioriterade roll har det blivit högsta status med närhet och tillgång till Eskilstunaån. Bostäder, badhus och högskola byggs med utsikt mot ån. Kommunen satsar på en utvecklingsplan för optimalt nyttjande av årummet, ”en av stadens främsta kvaliteter”. Strandliv och bad centralt står på önskelistan, förhoppning om ett båtliv likaså.
De båda hemvändarna Bengt Eriksson och Sven Strömberg gläds åt det nyvaknade intresset för Eskilstunaån och tecknar här ett porträtt av strömmen som födde en stad. De har också maningar till stadens styrande att inte vänta för länge med att ”spränga broarna” och öppna ån för ny båttrafik.
STRÖMMEN SOM FÖDDE EN STAD
Författare: Bengt Eriksson och Sven Strömberg
Formgivning: Per Lennartsson
Språk: Svenska
Antal sidor: 144
Utg.datum: 2015-10-25
ISBN: 978-91-981917-4-5
Förlaget har slut på lagret!
Författarna: Sven Strömberg och Bengt Eriksson
Efter många år i exil träffades de båda författarna via gemensamma nära åter i Eskilstuna. Intresset för hembygden har gjort att de porträtterat vad de tycker är Eskilstunas största tillgång, vattenleden och det stadsrum som Eskilstunaån utgör.
Bengt Eriksson, född 1939, lämnade tidigt barndomens Husby nära fallen vid Hyndevad. Engagemang i sparbanksrörelsen ledde till olika vd- och ordförandeposter i Stockholm och Skåne och ett par böcker om sparbankerna.
Sven Strömberg, 40-talist och TV-journalist har haft världen och Aktuellt-studion som arbetsfält. Som hemvändare, född i Hällby, frapperas han av Eskilstunas förvandling till modern storstad. I en tidigare bok har han skildrat Sveriges statsministrars Harpsund.
Följande böcker har jag givit ut med Thomas Wahlström; Jag har blivit lämnad många gånger, ifred aldrig, Här har man alltid med sej! Can´t wait ´til ´78, Så länge eran värld ser ut som den gör vill jag va en sån som är utanför och För sent för memoarer.
Thomas står även tillsammans med Rocco Gustafsson bakom Vänbok - Carl Braunerhielm.
I Hasse Lindells böcker får vi följa honom såväl i Sverige som andra delar av världen i genom hans betraktelser. Ingredienserna är allt från mat och musik, känd och okänd samt porr och prylar.
Humor och medkänsla blandas med dramatik. Resultatet blir mycket variationsrikt och det är aldrig långt till skratt.
Eskils Tuna vid Näria Å - En enkel bok om Eskilstunas historia är en reviderad version av boken som är skriven och illusterad av Stefan Möller och Mikael Törnkvist och som kom ut 2000 första gången.
Alla har vi någon gång känt ett behov av att vilja veta mer om den plats där vi befinner oss. Ibland vet man inte vilken bok man ska läsa och många böcker kanske känns åldersstigna och tråkiga. Man önskar att man hade en bok som snabbt och enkelt beskriver historien. En bok som intresserar och som guidar läsaren med lästips. Den här boken är en sådan bok.
Från 1000-talet, då Eskil enligt legenden steg i land vid nuvarande Fors kyrka, fram till år 2000 har vi sammanställt en resa genom historien. I den moderna tid vi lever i använder vi oss av många bilder, till exempel genom TV och datorer. Detta gör att bildspråket är mycket viktigt i dag. Boken är därför till stora delar visuell där bilder i form av kartor och illustrationer används som en viktig del i historieberättandet. Läs den här boken och fascineras över hur lite eller hur mycket Du redan vet om Din hemstad. Vi bor alla i ett fantastiskt “museum.” I Eskilstuna har det hänt mycket under tusen år.
ISBN: 978-91-976216-3-2
Rikligt illustrerad med många kartor.
Antal sidor: 48 sidor
Utgiven: 2014-06-12
Inbunden med hårdpärm.
Utgiven med stöd från Eskilstuna Kommun.
Boken är gjord av:
Mikael Törnkvist
Arbetar som lärare inom medieämnen, utbildad teknisk illustratör, har bland annat arbetat som illustratör och grafisk formgivare inom dagspress och som nyhetsgrafiker på Sveriges Television.
Stefan Möller
Har som amatör-historiker under 20 år lett lokalhistoriska stadsvandringar för turister och Eskilstunabor. Vid ett flertal tillfällen har Stefan samarbetat med Eskilstuna kommun i olika historiska projekt.